Αντιμετώπιση της Αρτηριακής Πίεσης

  

 

Η σταθερά αυξημένη Αρτηριακή Πίεση μπορεί μακροχρονίως να προκαλέσει μεγάλη επιβάρυνση της καρδιάς και βλάβες στα αγγεία των οργάνων του σώματος. Ως συνέπειες αυτών των ζημιών μπορούν να εκδηλωθούν παθήσεις της καρδιάς (καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσος), του εγκεφάλου (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο), των νεφρών (νεφρική ανεπάρκεια), των ματιών (αμφιβλητροειδοπάθεια) και των αγγείων (ανευρύσματα).


Το τελικό αποτέλεσμα της σταθερά αυξημένης Αρτηριακής Πίεσης είναι η μείωση στο προσδόκιμο αλλά και στην ποιότητα ζωής.

 

 

Ποια είναι τα βασικά μέτρα για τη ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης;

 

Το πιο σημαντικό βήμα για τη ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης είναι το να υιοθετήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής. Ο προτεινόμενος υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής περιλαμβάνει:

 

1. Υγιεινή διατροφή: Ελαττωμένη κατανάλωση αλατιού και ισορροπημένη πρόσληψη από όλες τις κατηγορίες τροφίμων, με έμφαση στα λαχανικά και τα φρούτα και με μέτρο κατανάλωση λιπαρών - παχυντικών τροφών.


2. Σωματική άσκηση: Η καθημερινή ολιγόωρη άσκηση έχει ευεργετικές ιδιότητες στην καρδιά και τα αγγεία.


3. Διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους: Η παχυσαρκία δυσκολεύει την ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης και πολλαπλασιάζει τις επιβαρύνσεις στην καρδιά και τα αγγεία.


4. Διακοπή του καπνίσματος: Η νικοτίνη δυσκολεύει την ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης και πολλαπλασιάζει τις επιβαρύνσεις στην καρδιά και τα αγγεία.

 

 

Τι φάρμακα υπάρχουν για τη ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης;

 

Χάπια: Κυκλοφορούν πολλές ομάδες φαρμάκων που βοηθούν τον οργανισμό σου να ρυθμίσει την Αρτηριακή Πίεση. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν 2, 3 ή και περισσότερα φάρμακα από διαφορετικές κατηγορίες προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.


Κάθε οργανισμός είναι ιδιαίτερος γι’ αυτό και το θεραπευτικό σχήμα φαρμάκων για την Υπέρταση διαφέρει από άτομο σε άτομο.


Η στενή συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό σου είναι απαραίτητη προκειμένου να βρεθεί ο πιο αποτελεσματικός και ασφαλής συνδυασμός αντιϋπερτασικών φαρμάκων.

 

Να θυμάσαι πάντα: Η λήψη φαρμάκων για την Αρτηριακή Υπέρταση συμπληρώνει τον υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, δεν τον αντικαθιστά!

 

 

Τι θα κερδίσω αν ρυθμίζω σωστά την Αρτηριακή Υπέρταση;

 

1. Θα αποφύγεις τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές της Υπέρτασης (παθήσεις της καρδιάς, των νεφρών, των ματιών και των αγγείων του εγκεφάλου).

2. Θα αποφύγεις τις άμεσες επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν όταν οι τιμές Αρτηριακής Πίεσης ανέβουν πολύ ψηλά.

3. Θα ζήσεις περισσότερο!