ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Βασικές πληροφορίες για τον μηχανισμό και την θεραπευτική αντιμετώπιση της πάθησης

Τι ονομάζεται Αρτηριακή Υπέρταση;

Αρτηριακή Υπέρταση ονομάζεται η νόσος στην οποία η πίεση του αίματος στις αρτηρίες του σώματός μας είναι σταθερά μεγαλύτερη από τις επιθυμητές τιμές

Που οφείλεται η Αρτηριακή Υπέρταση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις Υπέρτασης δεν βρίσκεται συγκεκριμένο αίτιο που την προκαλεί. Τότε η κατάσταση ονομάζεται “Ιδιοπαθής ή Πρωτοπαθής Αρτηριακή Υπέρταση” και αντιπροσωπεύει το 95% των περιπτώσεων! Σε μόλις 5% των περιπτώσεων Υπέρτασης ανακαλύπτουμε το αίτιο που την προκαλεί (συνήθως είναι κάποιο ορμονικό πρόβλημα) και τότε η κατάσταση ονομάζεται “Δευτεροπαθής Αρτηριακή Υπέρταση”.

Η Αρτηριακή Πίεση περιγράφεται με δύο τιμές:

#Συστολική Πίεση (αναφέρεται και ως “μεγάλη πίεση”): Είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών οφειλόμενη στην σύσπαση της καρδιάς.

#Διαστολική Πίεση (αναφέρεται και ως “μικρή πίεση”): Είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών όσο η καρδιά είναι σε ηρεμία (ανάμεσα σε δύο συσπάσεις).

Οι πιέσεις μετρώνται σε χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg) ή σε εκατοστά της στήλης υδραργύρου (cmHg) όπως συνηθίζεται στον ελληνικό χώρο.
Αν κάποια από τις δύο τιμές βρίσκεται πάνω από τα επιθυμητά όρια, τότε η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως Υπέρταση, ανεξάρτητα από το αν η άλλη τιμή είναι φυσιολογική. Συνήθως μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στην Συστολική (‘’μεγάλη’’) πίεση, η οποία αυξάνει με την ηλικία, ενώ αντίθετα οι τιμές της Διαστολικής(‘’μικρής’’) πίεσης είναι χαμηλές στα μεγαλύτερα άτομα.

Αντιμετώπιση της Αρτηριακής Υπέρτασης

Η σταθερά αυξημένη Αρτηριακή Πίεση μπορεί μακροχρονίως να προκαλέσει μεγάλη επιβάρυνση της καρδιάς και βλάβες στα αγγεία των οργάνων του σώματος. Ως συνέπειες αυτών των ζημιών μπορούν να εκδηλωθούν παθήσεις της καρδιάς (καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσος), του εγκεφάλου (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο), των νεφρών (νεφρική ανεπάρκεια), των ματιών (αμφιβλητροειδοπάθεια) και των αγγείων (ανευρύσματα).
Tο τελικό αποτέλεσμα της σταθερά αυξημένης Αρτηριακής Πίεσης είναι η μείωση στο προσδόκιμο αλλά και στην ποιότητα ζωής.

Ποια είναι τα βασικά μέτρα για τη ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης;

Το πιο σημαντικό βήμα για τη ρύθμιση της Αρτηειακής Πίεσης είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής. Λέγοντας υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής ουσιαστικά εννοούμε αυτό που κανονικά θα έπρεπε να ακολουθεί κάθε άνθρωπος μιας και περιλαμβάνει:
-Υγιεινή διατροφή: Ελαττωμένη κατανάλωση αλατιού και ισορροπημένη πρόσληψη από όλες τις κατηγορίες τροφίμων, με έμφαση στα λαχανικά, προσεκτική λήψη υδατανθράκων και με μέτρο κατανάλωση κρεάτος και λιπαρών - παχυντικών τροφών.

- Σωματική άσκηση: Η καθημερινή ολιγόωρη άσκηση έχει ευεργετικές ιδιότητες στην καρδιά και τα αγγεία.

- Διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους: Η παχυσαρκία δυσκολεύει την ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης και πολλαπλασιάζει τις επιβαρύνσεις στην καρδιά και τα αγγεία.

- Αποφυγή καπνίσματος: Η νικοτίνη του τσιγάρου δυσκολεύει την ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης και πολλαπλασιάζει τις επιβαρύνσεις στην καρδιά και τα αγγεία.

Τι φάρμακα υπάρχουν για τη ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης;

- Χάπια: Κυκλοφορούν πολλές ομάδες φαρμάκων που βοηθούν τον οργανισμό σου να ρυθμίσει την Αρτηριακή Πίεση. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν 2, 3 ή και περισσότερα φάρμακα από διαφορετικές κατηγορίες προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.

Η στενή συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό είναι απαραίτητη προκειμένου να βρεθεί ο πιο αποτελεσματικός και ασφαλής συνδυασμός αντιϋπερτασικών φαρμάκων.

Σημαντικές επισημάνσεις:

Η λήψη φαρμάκων για την Αρτηριακή Υπέρταση συμπληρώνει τον υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, δεν τον αντικαθιστά!
Κάθε οργανισμός είναι ιδιαίτερος γι’ αυτό και το θεραπευτικό σχήμα φαρμάκων για την Υπέρταση διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Η επιτυχημένη ρύθμιση Αρτηριακής Υπέρτασης προϋποθέτει

Αυτοέλεγχο

Καθορισμό ατομικών στόχων Αρτηριακής Πίεσης και τακτικό αυτοέλεγχο (συχνές μετρήσεις) με φορητά πιεσόμετρα. Με τις τακτικές μετρήσεις ελέγχουμε της αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής θεραπείας και προλαβαίνουμε τις επιπτώσεις από τις πολύ υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης.

Συμμόρφωση

Συμμόρφωση στις οδηγίες σχετικά με τον υγιεινό τρόπο ζωής, τήρηση του διαιτολογίου και σωστή εφαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής.

Ιατρική υποστήριξη

Τακτικές επισκέψεις στον θεράποντα ιατρό και προληπτικοί ιατρικοί έλεγχοι προκειμένου να εντοπισθούν έγκαιρα σε αρχικό στάδιο οι πιθανές επιπλοκές της Αρτηειακής Υπέρτασης και έτσι να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα

Ποιοι είναι οι στόχοι στη ρύθμιση της Αρτηριακής Υπέρτασης;

Η ρύθμιση του Αρτηριακής Υπέρτασης θεωρείται εξαιρετική όταν:

1. Η αρτηριακή πίεση είναι σε αποδεκτά επίπεδα (βλέπε τον παρακάτω πίνακα)
2. Δεν υπάρχουν επιπλοκές της Αρτηριακής Υπέρτασης
3. Δεν καταγράφονται πολύ χαμηλές αρτηριακών πιέσεων (υπόταση), ούτε μεγάλες διακυμάνσεις από ημέρα σε ημέρα.
4. Το σωματικό βάρος διατηρείται σε κανονικά επίπεδα.
5. Δεν εκδηλώνονται ανεπιθύμητες ενέργειες των αντιϋπερτασικών φαρμάκων.

Επιθυμητές τιμές Αρτηριακών Πιέσεων

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΤΙΜΗ ΣΥΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ
ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΤΙΜΗ ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ
Κάτω από:
Κάτω από:
#
18-80 ετών
140
90
#
Άνω των 80 ετών
160
90
#
Άτομα υψηλού κινδύνου
(πχ πάσχοντες από
Σακχαρώδη Διαβήτη,
Χρόνια Νεφρική Νόσο,
Στεφανιαία Νόσο ή
Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
130
85

Μέτρηση της Αρτηριακής Πίεσης

Οι μετρήσεις πρέπει να γίνονται σε καθιστή θέση, μετά από τουλάχιστον 5 λεπτά ανάπαυσης. Καλό είναι να μην έχει προηγηθεί καφές ή τσιγάρο. Σε περίπτωση εκνευρισμού, έντασης ή μεγάλης σωματικής προσπάθειας η αρτηριακή πίεση πρέπει να μετράται μόλις αποκατασταθεί σχετική ηρεμία.

Η αρτηριακή πίεση μεταβάλλεται διαρκώς μέσα στην ημέρα και επηρεάζεται από το είδος και την ένταση της δραστηριότητάς μας αλλά και από το ημερήσιο πρόγραμμα φαρμάκων. Για αυτούς τους λόγους, οι μετρήσεις είναι χρήσιμο να γίνονται συχνά και σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Ο γιατρός μπορεί να καθορίσει την απαιτούμενη συχνότητα και τις ώρες των μετρήσεων για την κάθε περίπτωση. Καλό είναι οι μετρήσεις να καταγράφονται και να προσκομίζονται σε κάθε επίσκεψη στον γιατρό.

Αντιμετώπιση επιπλοκών της Αρτηριακής Υπέρτασης

Η αρρύθμιστη Αρτηριακή Υπέρταση έχει ως αποτέλεσμα μετά από χρόνια την πρόκληση βλαβών στο τοίχωμα των μικρών και μεγάλων αγγείων όλου του σώματος. Έτσι, αν η αρτηριακή πίεση παραμένει συνεχώς σε υψηλά επίπεδα μπορούν να εμφανισθούν ζημιές σε διάφορα όργανα, όπως στην καρδιά, στους νεφρούς, στα μάτια και στον εγκέφαλο.
Παράλληλα όμως από την ρύθμιση του Σακχαρώδη Δαβήτη, θα πρέπει:
1. Να αντιμετωπίζονται παράλληλα όλες οι συνυπάρχουσες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα τοιχώματα των αγγείων (σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, υψηλή χοληστερίνη, κάπνισμα).
2. Να πραγματοποιούνται σε τακτική βάση οι συνιστώμενοι προληπτικοί ιατρικοί έλεγχοι προκειμένου να εντοπισθούν έγκαιρα σε αρχικό στάδιο και έτσι να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα οι πιθανές βλάβες στα ευαίσθητα όργανα του σώματός.

Αντιμετώπιση συνυπαρχουσών καταστάσεων:

Σακχαρώδης Διαβήτης

- Τακτική παρακολούθηση του σακχάρου
- Φαρμακευτική αντιμετώπιση
- Διαιτητική αγωγή

Παχυσαρκία

- Τακτική παρακολούθηση του βάρους
- Εφαρμογή κατάλληλης δίαιτας απώλειας των περιττών κιλών
- Σωματική άσκηση

Υψηλή χοληστερίνη

- Μέτρηση της χοληστερίνης, της LDL χοληστερόλης, της HDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων τουλάχιστον κάθε χρόνο.
- Αντιμετώπιση των παθολογικών τιμών με δίαιτα και φάρμακα

Συνιστώμενο πρόγραμμα εξετάσεων

ΕΞΕΤΑΣΗ
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ
#
Οφθαλμολογικός έλεγχος,
(βυθοσκόπηση)
Κάθε χρόνο
#
Καρδιολογικός έλεγχος
Κάθε χρόνο
#
Νεφρολογικός έλεγχος
(Μικρολευκωματίνη ούρων
Κρεατινίνη)
Κάθε χρόνο
#
Έλεγχος λιπιδίων αίματος
(Χοληστερίνη, LDL,
HDL, Τριγλυκερίδια)
Κάθε χρόνο

Για επείγουσες καταστάσεις

όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα
μπορείτε να καλείτε τον αριθμό

Άλλες επιλογές επικοινωνίας

για να ζητήσετε ραντεβού ή
να θέσετε κάποιο ερώτημα